Basın Bülteni: Bir Kadını Öldürmek (Oyun)



Sahne: Sadri Alışık Tiyatrosu Ağahamam Cd. Ağahan. No:1 Kat 4.

Tarih: Her Perşembe Saat 20.30

Kadınlar ne zaman ölürler? Bütün çabalarının bir hiç olduğunu öğrendikleri gün mü?

Başına silah dayamış bir kadın; üniversite mezunu, büyükşehirde yaşıyor. Kocası üniversite mezunu bir erkek, severek evlenmişler. Anneleri, babaları, komşuları, iş arkadaşları ve kızları Elif… Kalabalığın içnde yalnız bir kadın. Karşımıza geçmiş bize anlatıyor, hatırlıyor, silahı bize doğrultuyor, soru soruyor.

"Neden diye mi merak ediyorsunuz? Neden çok. Tamam her şey benim yüzümden... Yo yo hayır. Kendime haksızlık etmemeliyim. Başkaları da var. Ötekiler, boşa harcanmış bir kırk yılın ortakları." 




Toplumsal bir değişim süreci geçirdiğimiz şüphesiz. Birileri bizi bir kalıba sokmaya çalışıyor ve biz neye benzediğini tam olarak tanımlayamadığımız bu yaşam şekliyle kendimize gitgide yabancılaşıyoruz. Konuştuğumuz dil, duyduğumuz ses, yaşadığımız hayat bizim değil sanki.

"Kadın Cinayetleri" olgusu son yıllarda yaşanan toplumsal çözülmenin ve gerilimin sonuçlarından biri. Kırsalda, geleneksel düşünce yapısının getirdiği istismardan dolayı çokça olan kadın cinayetleri artık kentlerde, eğitimli kesimlerdeki ailelerde ve bireylerde de yaygın. Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir ve dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir toplumsal sorundur. Sorunlu "cinsiyet" kavramı, yanlış algılar ve bunun bedelini canlarıyla ödeyen kadınlar. Geride umutlar ve çocuklar bırakarak.

Bu algı nasıl değiştirilecek, kadın kendine biçilen suskun rolden nasıl kurtulacak ve kadın cinayetleri nasıl azalacak? Belki de önce sorular sorarak.




Jilet Sinan, Suç Sarayı, Babamın En Güzel Fotoğrafı romanlarının yazarı Gönül Kıvılcım’ın kalem aldığı ve 2011'de Devlet Tiyatroları repertuarına kabul edilen "BİR KADINI ÖLDÜRMEK" adlı oyun kentli, iyi eğitimli ve çocuk sahibi bir kadının 15 yıllık evlilikten sonra kocasının baskılarıyla ve bencil yaklaşımıyla nasıl yalnızlaştığını, nasıl sona yaklaştığını anlatıyor.

Oyunun yönetmeni Şehir Tiyatroları sanatçısı Nihat Alptekin'dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder